Advokat Alvik, Røed & Stang Lund

Kontakt oss

92257475

Ekteskapsinngåelse

Send oss en melding!

Trenger du hjelp?

Adresse

Pilestredet 15 (5. etg.), 0164 Oslo

Telefon

92257475

Epost

ingunn@arsl.no

Før man gifter seg, må skatteetaten sjekke om partene oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap. Den raskeste måten er å søke elektronisk hvis begge har norsk personnummer eller d-nummer. Det er noen ukers behandlingstid, så det kan være lurt å avklare dette i god tid før bryllupet. Begge parter må også fylle ut et egenerklæringsskjema. Dette finner du på skatteetatens sider. Hvis noen av partene har vært gift tidligere må også skjemaet «erklæring om skifte» fylles ut. For personer som er skilt etter utenlandsk rett, må skilsmissen være anerkjent av statsforvalteren. Last ned søknadsskjema her. Når alle skjemaer er fylt ut og saken er behandlet skriver skatteetaten ut en såkalt prøvingsattest. Denne viser at partene oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap.

Prøvingsattesten sendes til vigsler, det vil si den som skal vie dere. Hvis dere opplyser om kontaktinformasjon til vigsler, kan skatteetaten også sende attesten direkte til vigsler. Ansvaret for vigsler ligger i dag hos kommunene, ikke hos tingrettene som tidligere. Dere kan velge mellom kirkelig og borgerlig vigsel. Statsforvalteren har oversikt over tros- og livssynssamfunn med vigselsrett. 

Etter at partene er viet, sender vigsleren dokumentene til skatteetaten som igjen sender dokumentene til ektefolkene via Altinn. Dersom dere ikke er digitale brukere, vil bekreftelsen sendes til dere i posten.

På skatteetatens sider finner du også informasjon om å gifte seg i utlandet.  

Scroll to Top